|
|
B |
UDOWNICTWO
LUBUSKI INFORMATOR BUDOWLANY |
|
|
|
|
|
|
|
|
LIB /
Artykuły
/
SYPNIEWSKI - Wędzarnia domowa
|
|
|
WWW.MDO.PL: SYPNIEWSKI - WĘDZARNIA DOMOWA |
|
WĘDZENIE RYB, np. pstrągów
Ryby należy wypatroszyć, wypłukać. Następnie natrzeć solą i pozostawić na ok. 2 godziny. Wypłukać z soli. Wędzić 2 godziny w temperaturze 50–60 °C.
Podczas wędzenia musimy pamiętać, aby utrzymywać stałą ilość dymu oraz zalecaną temperaturę. Właściwe parametry osiąga się przy pomocy regulatorów. Regulator paleniska odpowiada za temperaturę, a odpowiednią ilość dymu utrzymujemy za pomocą regulatora, znajdującego się w części kominowej wędzarni.
WĘDZENIE MIĘSA
Składniki na 1 litr zalewy: 1 litr wody, 50 g. soli peklowej (1 torebka firmy Ziołolex), 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, liście laurowe, ziarna pieprzu
Według powyższego przepisu należy wykonać tyle zalewy, aby zakrywała mięso. Całość odstawiamy na 10 dni.
Po 10 dniach mięso opłukać w zimnej wodzie i pozostawić do osuszenia (ok. 2 godzin). Pojedyncze kawałki mięsa zawinąć w cienkie płótno i powiesić w wędzarni. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 80 do 90 °C. (gorący dym). Uwaga! Dymu nie powinno być zbyt dużo, tylko lekka mgiełka. Aby to osiągnąć podkładamy po 2–3 małe kawałki olchy. Następnie 2 godziny wędzimy w lekkiej mgiełce zimnego dymu. (30 - 40 °C).
WĘDZARNIA DUŻA „WD-S”
Specyfikacja: Indeks: 1041–001–6158 Rodzaj materiału: Blacha czarna, gr. 1,5 mm lakierowana proszkowo w kolorze czarnym z zewnątrz lub wykonanie specjalne - stal nierdzewna Wysokość: 1600 mm Szer. x gł.: 370 mm x 370 mm Waga: 50 kg
W skład zestawu wchodzą: termometr, haki, siatka do wędzenia na leżąco, pojemnik na drewno i trociny, rozpraszacz dymu. |
Więcej informacji szczegółowych na temat techniki wędzenia i obsługi wędzarni znajdą Państwo na stronie www.wedzarnia.com.pl
SYPNIEWSKI sp. z o.o. Zielona Góra, ul. Dębowa 41 tel. 068 325 6610, fax 068 325 6606 e-mail: firma@hsypniewski.com.pl www.hsypniewski.com.pl
|
|
|
|
|
|
wpisz nazwę branży |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Copyright © 2005 Wszelkie prawa zastrzeżone. Za materiały ikonograficzne i teksty odpowiadają zleceniodawcy. |
Wykonanie - |
|